Antalya Rahim Duvarı Kalınlaşması 

    Rahim kadınların âdet döngüleri ve doğurganlıkları için çok önemli bir organdır. Rahmi meydana getiren dokulardan bazıları âdet döngüsü kapsamında her ay değişime uğrar. Rahim duvarı, döllenen yumurtanın tutunabilmesi için her ay bir miktar kalınlaşır. Eğer döllenme gerçekleşmezse kalınlaşan duvar yıkılır ve âdet kanaması olarak vücuttan dışarı atılır. Ancak bu kalınlaşma bazen farklı sebeplerden de ortaya çıkabilir. Endometrial hiperplazi olarak bilinen rahim duvarı kalınlaşması; hastaların düzensiz âdetler deneyimlemelerine yol açabilir. Rahim duvarı kalınlaşması bununla birlikte rahim kanseri oluşumuna da ön ayak olabilmektedir. Rahim duvarı kalınlaşması tedavisi genelde ilaçlarla yapılır ancak bazı durumlarda cerrahi operasyonlar da tercih edilebilmektedir. Antalya rahim duvarı kalınlaşması tedavisi ve diğer konular hakkında detaylı bilgi için bizi arayabilir, Kadın Hastalıkları ve Doğum alanında uzman isimlerden olan Op. Dr. Mehmet Bekir Şen’den randevu alabilirsiniz.

    Rahim Duvarı Kalınlaşması Nedir?

    Rahim duvarı kalınlaşması; rahim içerisinde bulunan endometrial tabakanın normal sebeplerin dışında kalınlaşması durumudur. Bu durum kişilerin ağrılı ve şiddetli adet kanamalarına yol açabilir. Adet düzensizliği de rahim duvarı kalınlaşmasının yaygın belirtilerindendir.

    Rahim duvarı kalınlaşması bazı durumlarda rahim kanseri gibi ciddi hastalıkların oluşumuna sebep olabilir. Bu yüzden düzenli aralıklarla doktor kontrolü yapılması ve tedavi edilmesi gerekir.

    Rahim Duvarı Neden Kalınlaşır?

    Rahim duvarı birçok sebepten kalınlaşabilmektedir. Bu sebepler arasında en sık karşılaşılanları şunlardır:

    • Progesteron hormonu, rahim duvarının incelmesinde rol oynayan bir hormondur. Bu hormonun normalden az salgılanmasına yol açan faktörler rahim duvarı kalınlaşmasına yol açabilmektedir. Bu faktörler arasında menopoz ve hormon düzensizliği gibi durumlar yer alır.
    • Polikistik over sendromu rahim duvarı kalınlaşmasına sebep olabildiği bilinen bir rahatsızlıktır.
    • Bazı yumurtalık kistleri östrojen hormonu salgılayan bir yapıda olabilirler. Bu kistler de rahim duvarının kalınlaşmasına yol açabilirler.
    • Diyabet ve obezite gibi metobolizma üzerinde zararlı etkileri olan hastalıklar da rahim duvarı kalınlaşmasına sebep olabilirler.

    Rahim duvarının kalınlaşmasına yol açan problemler ancak detaylı bir doktor muayenesi ile tespit edilebilir. Bu muayeneler sırasında hormon testleri ve ileri görüntüleme teknikleri gibi uygulamalara başvurulabilir.

    Rahim Duvarı Kalınlaşması Belirtileri Nelerdir?

    Rahim duvarı kalınlaşması çoğu zaman belirti vermeden seyreder. Bu yüzden rutin kontroller sırasında teşhis edilmeleri muhtemeldir. Bazı hastalarda ise oldukça rahatsız edici belirtilere yol açabilirler. Rahim duvarı kalınlaşması belirtileri arasında en sık rastlanılanları şunlardır:

    • Âdet düzensizliği.
    • Ağrılı ve şiddetli âdet kanamaları.
    • Ara kanamalar. Bu kanamalar menopoz olan hastalarda meydana geliyorsa, kişilere rahim duvarı kalınlaşması yaşadıkları yönünde bir ip ucu verebilmektedir.
    • Lekelenme tarzı kanamalar.
    • Kahverengi vajinal akıntı.

    Rahim duvarı kalınlaşması belirtileri ve belirtilerin şiddeti kişiden kişiye değişiklik gösterebilir. Bu belirtiler diğer birçok kadın hastalığının belirtileri ile benzerdirler. Bu yüzden hastanın kendi başına rahim duvarı kalınlaşması teşhisi koyması imkansızdır. Bir hastalığın teşhisi ancak alanında uzman bir hekim tarafından konulabilir.

    Bahsettiğimiz belirtiler neticesinde rahim duvarı kalınlaşmasından şüphe eden hastalar bir an önce bir kadın doğum uzmanı ile görüşmelidirler. Rahim duvarı kalınlaşmasının bazı durumlarda rahim kanserine yol açabildiği unutulmamalıdır. 

    Rahim Duvarı Kalınlaşması Hamilelik Belirtisi Mi?

    Gebe kalan kadınların rahim duvarı kalınlaşmıştır. Ancak bu, rahim duvarı kalınlaşmasının bir hamilelik belirtisi olduğu anlamına gelmez. Rahim duvarı hamilelik gerçekleşse de gerçekleşmese de her ay bir miktar kalınlaşır ve daha sonra tekrar incelir. Bunun dışında bazı hastalıklar da rahim duvarı kalınlaşmasına yol açabilmektedir.

    Rahim Duvarı Kalınlaşması Tedavisi Nasıl Yapılır?

    Rahim duvarı kalınlaşması tedavisi doktor tarafından hastaya özel olarak planlanır. Bu tedavi genelde hormon düzenleme amacıyla reçete edilen ilaçlarla yapılır. İlaçlar, östrojen ve progesteron hormonlarının dengelenmesinde görevlidirler. Böylece östrojen artışına veya progesteron azlığına bağlı meydana gelen rahim duvarı kalınlaşması tedavi edilir.

    Rahim duvarı kalınlaşması, bazı durumlarda cerrahi operasyonlarla da tedavi edilebilmektedir. Mesela rahim duvarındaki kalınlaşma kanser riski taşıyorsa rahim, kapalı rahim ameliyatı ile alınabilmektedir. Bu tedavi yöntemi genelde gebe kalma planı olmayan hastalar tarafından tercih edilir. 

    Rahim Duvarı Kalınlaşması Ameliyatı Nasıl Yapılır?

    Kapalı rahim ameliyatı olarak da bilinen bu işlem rahmin alınması içi gerçekleştirilir. Laparoskop isimli modern ve gelişmiş bir cihaz kullanılarak gerçekleştirilen bu operasyonda; hastanın karın bölgesine oldukça küçük kesiler atılır. Daha sonra ise laparoskop cihazının kamerası ile rahim anlık olarak gözlemlenerek hastanın vücudundan çıkarılır.

    Rahim Duvarı Kalınlaşması Tedavisi Fiyatları Antalya

    Rahim duvarı kalınlaşması hastaların günlük yaşamlarını olumsuz etkileyen belirtilere sebep olabilir. Bununla birlikte rahim kanseri oluşumuna da ön ayak oluşturabilir. Bu yüzden tedavisi ihmal edilmemelidir. Rahim duvarı kalınlaşması tedavisi doktor tarafından hastaya özel olarak planlanır. Bu sebepten rahim duvarı kalınlaşması tedavisi fiyatları değişebilir.

    Rahim duvarı kalınlaşması tedavisi fiyatları hakkında bilgi için bizi arayabilir, Kadın Hastalıkları ve Doğum alanında uzman isimlerden olan Op. Dr. Mehmet Bekir Şen’den randevu alabilirsiniz.


    Call Now Button