Spiral Nedir?
Spiral, istenmeyen gebeliklerin önlenebilmesi için rahim içerisine yerleştirilen ‘’T’’ şeklindeki aparata verilen isimdir. RİA (Rahim İçi Araç) olarak da bilinen spiral, sperm hücrelerinin yumurta hücresine ulaşmasını engeller. Spermler rahime ulaşsa bile spiral, rahim duvarlarını etkileyerek döllenmiş yumurtanın rahme tutunmasını engeller. Böylece istenmeyen gebelikler önlenmiş olur. Spiral gebeliğe karşı %98’e varan bir koruma sağlamaktadır.
Spiral Çeşitleri Nelerdir?
Rahim İçi Araç ismi ile de bilinen spiraller iki türe ayrılır. Bunlar Bakır Spiral ve Hormonlu Spiral’dir. Günümüzde en çok tercih edilen spiral uygulaması hormonlu spiraldir. Hormonlu spiral yalnızca gebeliği önlemez, buna ek olarak dış gebeliğin gerçekleşmesine engel olur; adet kanamalarını ve adet ağrılarını azaltır.
Spiral Neden Takılır?
Spiraller (RİA) doğum kontrolü amacıyla, yani istenmeyen gebelikleri önleme amacıyla takılır. Spiralleri diğer doğum kontrol yöntemlerinden ayıran faktörler, spiralin ucuz ve kolay uygulanabilir olmasıdır. Kişinin talebine göre spiraller çıkarılabilir ve kişi anında doğurganlığına geri kavuşabilir.
Spiral Takılması Nasıl Olur? Spiral Nasıl Takılır?
Spiral taktırma süreci doktor tarafından hastaya özel olarak planlanır. Bu süreçte hastanın taleplerine ve ihtiyaçlarına göre en uygun spiral türü belirlenir. Daha sonra ise çeşitli modern yöntemler ile hastanın rahmi ve rahim yapısı incelenir. Eğer rahim yapısı spiral uygulaması için uygunsa spiral takılması işlemine geçilir. Bu işlem sırasında tenekulum ismi verilen alet ile rahme istenilen pozisyon verilir; rahim özel bir antiseptik solüsyon ile temizlenir ve spiral için hazır hale getirilir. Daha sonra ise spiral rahim içerisine yerleştirilir.
Spiral Nasıl Çıkarılır?
Rahme yerleştirile spirallerin ucunda çıkarma işlemini kolaylaştıran bir ip vardır. Hasta spiralin çıkarılmasını istediğinde, bu ip bir alet yardımı ile yakalanır ve spiral rahimden çıkarılır. Böylece hastalar yeniden gebe kalabilir hale gelirler.
Spiral Takılması Ne Kadar Sürer?
Spiral uygulaması oldukça kolay, ağrısız ve hızlı bir işlemdir. Çoğu zaman spiral birkaç dakika içerisinde rahme yerleştirilir. Spiral uygulamasından sonra hastalar günlük yaşamlarına dönebilirler.
Spiral Taktırmak Ağrılı Mı?
Spiral takılması sırasında hastalar neredeyse hiç ağrı hissetmezler. Spiral takılması sırasında hissedilen ağrı genelde kalçaya iğne uygulanması sırasında hissedilen ağrıya benzetilmektedir. Oldukça hafif olan bu ağrı saniyeler içerisinde kaybolur.
Spiral Taktırma Fiyatları Antalya
Spiral uygulamasına dair tüm süreçler hastaya özel olarak planlanır ve gerçekleştirilir. Bu yüzden spiral taktırma fiyatları kişiden kişiye değişiklik gösterebilir. Bununla birlikte onlarca farklı spiral markası vardır. Spiral fiyatları da spiralin çeşidine ve markasına göre farklılaşabilmektedir.
Antalya spiral taktırma ücreti hakkında detaylı bilgi için bizi arayabilir, Kadın Hastalıkları ve Doğum alanında uzman isimlerden olan Op. Dr. Mehmet Bekir Şen’den randevu alabilirsiniz.