Antalya Rahim Sarkması Tedavisi 

    Dişi üreme sistemi birbirleri ile uyum içerisinde çalışan organlar tarafından meydana getirilir. Bu organlar arasında en önemlilerinden biri de rahimdir. Rahim, döllenen yumurtanın tutunduğu ve geliştiği yerdir. Kadınların üreme fonksiyonu, doğurganlıkları ve hormon dengesi üzerinde önemli etkileri vardır. Rahim adet kanamaları ile de yakından ilgili bir organdır. Rahimde meydana gelebilecek hastalıklar ve yapısal bozukluklar, kadınların tüm vücudunu etkileyebilir. Rahim sarkması da rahim kaynaklı rahatsızlıklardan biridir. Bu hastalık idrar kaçırma, cinsel ilişki sırasında ağrı ve rahatsızlık hissi gibi birçok belirtiye yol açabilir. Yine rahmin vajina girişinden sarkması da bu belirtilerden biridir. Bu belirti, estetik olarak güzel olmayan bir görüntüye yol açtığı için hastaları rahatsız edebilmekte ve cinsel yaşamları üzerinde kötü etkilere sebep olabilmektedir.

    Rahim sarkması tedavisi, doktor tarafından hastaya özel olarak planlanır. Bu tedavi birtakım egzersizler içerebilir. Rahimdeki sarkmanın boyuna göre ameliyat seçeneği de tercih edilebilir. Rahim sarkması ameliyatı; hastanın gebe kalma planı olup olmadığına göre farklı şekillerde yapılabilir. Antalya rahim sarkması tedavisi ve diğer konular hakkında bilgi almak için bizi arayabilir, Kadın Hastalıkları ve Doğum alanında uzman isimlerden olan Op. Dr. Mehmet Bekir Şen’den randevu alabilirsiniz.

    Rahim Sarkması Nedir?

    Tıp dilinde uterus prolapsusu olarak da bilinen rahim sarkması; rahmin birtakım sebeplerden aşağı doğru kaymasıdır. Rahim yapısı gereği sınırlı bir hareket kabiliyetine sahiptir. Rahmin hareketleri, çevresinde bulunan diğer doku ve organlar sebebi ile sınırlıdır. İlerleyen yaş ve doğum gibi etmenler, rahmi tutan bağları gevşetebilir. Bu da rahmin yer çekimi sebebi ile aşağı doğru sarkmasına yol açar. Rahim sarkmasında, rahmin vajina girişinden görünecek derecede sarkması bile mümkündür.

    Rahim Sarkması Neden Olur?

    Rahim sarkmasına yol açan birçok faktör vardır. Bunlar arasında genetik faktörler ve ilerleyen yaş yer alabilir. Bunlara ek olarak fazla doğum yapmak veya iri, kilolu bir bebek doğurmak da rahmi tutan bağların gevşemesine yol açabilir. Tüm bu faktörler genetik yatkınlıkla da birleşince rahim sarkması olarak tabir ettiğimiz durum meydana gelir. Saydıklarımıza ek olarak şunlar da rahim sarkmasına yol açabilecek faktörlerdir:

    • Çoğul gebelikler (İkiz, üçüz gebelik.).
    • Kronik öksürük.
    • Kronik kabızlık.
    • Menopoz gibi durumlara bağlı östrojen hormonunda meydana gelen düşmeler.
    • Bazı kadın hastalıkları ameliyatları.

    Rahim Sarkması Belirtileri Nelerdir?

    Rahim sarkması sebebiyle görülen belirtiler arasında şunlar yer alır:

    • İdrar kaçırma.
    • İdrar kesesi üzerinde baskı hissi.
    • İdrar yapma sırasında zorlanma.
    • Belin hemen altında görülen ve artabilen ağrılar.
    • Cinsel birliktelik sırasında ağrı ve rahatsızlık hissi.
    • Vajinal akıntıda artış.
    • Vajinal kanama, lekelenme.
    • Rahim dokusunun vajinadan sarkması.

    Rahim sarkması belirtileri ve belirtilerin şiddeti kişiden kişiye değişiklik gösterebilir. Rahmin bir kısmının vajinadan sarkması hastalar için ayırıcı bir belirti olabilir. Yani bu belirtiden kaynaklanarak rahim sarkması yaşadıklarını anlayabilirler. Ancak sarkmanın boyutu her zaman bu kadar fazla değildir. Bu yüzden hastalara, kesin teşhisin ve tedavinin sağlanabilmesi için bir kadın doğum uzmanı ile görüşmeleri önerilir.

    Rahim Sarkması Nasıl Önlenir?

    Rahim sarkmasını önlemek için hastalara kegel egzersizleri yapmaları önerilir. Bu egzersizlere ek olarak ağırlık kaldırırken uygun teknikler kullanmaları ve kronik kabızlık gibi problemler için tedavi olmaları tavsiye edilir. Yine sigarayı bırakmak da kronik öksürükleri azaltacak ve rahim sarkması riskini düşürecektir.

    Rahim Sarkması Tedavisi Nasıl Olur?

    Rahim sarkması birçok şekilde tedavi edilebilen bir hastalıktır. Erken fark edildiğinde ameliyata gerek kalmadan çeşitli egzersizlerle rahmi tutan dokular güçlendirilebilir. Pesser gibi rahmi yerinde tutan uygulamalar yapılabilir.  Ancak sarkmanın boyutu fazlaysa rahim sarkması ameliyatı yapılmalıdır. Rahim sarkması ameliyatı, hastanın ilerde gebe kalmayı isteyip istemediğine göre farklı şekillerde yapılabilir.

    Rahim Sarkması Ameliyatı Nasıl Yapılır?

    Rahim sarkmasının cerrahi tedavisi için tercih edilen iki ayrı operasyon vardır. Rahim sarkmasının hangisi ile yapılacağı hastanın gebelik planı olup olmadığına göre değişebilir. Gebelik planlamayan hastalarda, rahim askı yöntemi ile eski konumuna yerleştirilir ve rahimdeki sarkma giderilmiş olur.

    Gebelik planlamayan hastalarda ise vajinal histerektomi ameliyatı ile rahim alınabilmektedir. Histerektomi  ameliyatına engel teşhis eden bir durum söz konusu ise rahim, laparoskopik yöntemlerle de alınabilmektedir.

    Rahim Sarkması Ameliyatı Sonrası İyileşme Süreci Nasıldır?

    Rahim sarkması ameliyatı sonrası iyileşme süreci; yapılan operasyonun türüne ve kapsamına göre değişiklik gösterebilir.  Laparaskopi ile gerçekleşen operasyonlarda iyileşme süreci daha hızlıdır. Özellikle vajinal histerektomi ameliyatlarında genelde büyük kesi gerekmediği için hasta yine hızlı ve istikrarlı bir şekilde iyileşme gösterir. Doktorunuz yapılacak olan operasyonun iyileşme süresi hakkında sizi detaylı olarak bilgilendirecektir.

    Rahim Sarkması Tedavisi Fiyatları Antalya

    Rahim sarkması oldukça rahatsız edici olabilen bir hastalıktır. Hastaların cinsel yaşamları da bu hastalıktan olumsuz etkilenebilir. Rahim sarkması tedavisi egzersizlerle veya hastanın gebelik planlarına göre seçilen farklı cerrahi operasyonlarla yapılabilir. Tedavilerin tamamı hasta için özel olarak planlanır. Dolayısıyla rahim sarkması tedavisi fiyatları da kişiden kişiye değişebilir.

    Antalya rahim sarkması tedavisi fiyatları ve rahim sarkması ameliyatı fiyatları hakkında bilgi için bizi arayabilir, Kadın Hastalıkları ve Doğum alanında uzman isimlerden olan Op. Dr. Mehmet Bekir Şen’den randevu alabilirsiniz.


    Call Now Button