Antalya Hafta Hafta Gebelik
Hamilelik ideal olarak 9 ay 10 gün sürmesi beklenen kıyasla uzun bir süreçtir. Bu süreç, sperm hücresinin yumurta hücresini fallop tüplerinde döllemesi ile başlar. Döllenen yumurta hücresi zigot olarak isimlendirilir. Zigot bir süre sonra rahme yönelir ve gebelik için kalınlaşmış olan rahim duvarına yapışır. Zaman içerisinde hücre bölünmesi geçirerek gelişmeye ve büyümeye başlar. Böylece gebelik, doğuma kadar gün ve gün ilerler. Bahsettiğimiz gelişme ve büyüme sürecinin birtakım zorlukları vardır. Gebelik sürecinde anne adayının veya bebeğin sağlığını riske atan birtakım problemler gelişebilir. Bu problemler anne adayı, bebek veya plasenta kaynaklı olabilir. Hafta hafta gebelik takibi sayesinde bu gibi problemler erkenden teşhis edilebilir. Böylece gerekli önlemler alınabilir. Bazı tedavi uygulamaları ile anne adayının ve bebeğin sağlığı, modern tıbbın imkânları dahilinde güvenceye alınabilir.
Antalya hafta hafta gebelik takibi hakkında detaylı bilgi için bizi arayabilir, Kadın Hastalıkları ve Doğum alanında uzman isimlerden olan Op. Dr. Mehmet Bekir Şen’den randevu alabilirsiniz.
Hafta Hafta Gebelik Takibi Nedir?
Hafta hafta gebelik takibi, anne ve bebeğin sağlığını kontrol etmek için düzenli aralıklarla gerçekleşen muayenelerdir. Böylece gebeliğin gidişatı düzenli olarak değerlendirilir. Olası sağlık sorunları erkenden tespit edilebilir. Gerekli önlemler alınabilir ve tedaviler uygulanabilir. Hafta hafta gebelik takibi sırasında çeşitli tarama testleri gerçekleşebilir. Bu testlere ek olarak ultrasonla bebeğin gelişimi ve sağlığı gözlemlenebilir.
Hafta Hafta Gebelik Belirtileri Nelerdir?
Hafta hafta gebelik belirtileri, gebelik sürecinin kapsadığı üç ayrı dönem altında incelenir. Bunlar 1.trimester dönemi, 2. trimester dönemi ve doğumun gerçekleştiği 3. trimester dönemidir. Hafta hafta gebelik belirtileri bu üç dönem içerisinde değişiklik gösterebilir. Bu belirtiler hakkında bilgi almak için yazımızın devamını inceleyebilirsiniz.
Gebelikte 1. Trimester Dönemi Nedir?
1. trimester dönemi, yumurtanın döllenmesi ile başlayan ilk 12 haftalık dönemdir.
1.ve 2.Hafta: Bu süre zarfında sperm hücresi ile yumurta hücresi fallop tüplerinde karşılaşırlar ve yumurta hücresi döllenerek zigotu meydana getirir. Döllenmiş yumurta manasına gelen zigot, bir süre sonra rahme ulaşır ve kalınlaşan rahim duvarına tutunarak gelişmeye başlar.
3.Hafta: Amniyotik sıvı rahme dolmaya başlar ve rahmi gebelik için daha uygun bir ortama çevirir. Bu sürede anne gebelik hormonu salgılamaya başlar. Zigot hücre bölünmeleri geçirerek gelişir.
4.Hafta: Bu haftada bulantı ve kusma gibi erken hamilelik belirtileri görülmeye başlar. Zigot hızla gelişerek embriyo halini alır. Memeler hassaslaşır ve idrara çıkmada sıklık görülür.
5.Hafta: 5. haftada plasenta, göbek bağı ve benzer dokular gelişimlerini tamamlarlar. Böylece rahim, embriyo için çok daha güvenli ve uygun bir yer haline gelir.
6.Hafta: Bebeğin ağız, burun ve göz gibi organları yavaş yavaş gelişim gösterir. Kalp atışları başlar
7.Hafta: 7. haftadan sonra bebek, artık embriyo değil fetüs olarak isimlendirilir. Gelişim devam eder.
8.Hafta: Bu haftada fetüsün boyu 1 santimetreye ulaşır.
9.Hafta: Bebeğin kas dokuları gelişmeye başlar.
10.Hafta: Fetüs hızla gelişerek 3 ila 4 santimetre boyutuna ulaşır. Kemik ve kıkırdaklar gelişim sürecindedir.
11.Hafta: Bebeğin beyin gibi bazı organları bu süreçte gelişmeye başlar.
12.Hafta: Bu haftada gebelik 3. ayındadır. Fetüs hızla gelişmeye devam eder, 2. trimester döneme girilir.
Gebelikte 2. Trimester Dönemi Nedir?
1. Trimester dönemi, gebeliğin 3. ayı ila 6. ayı arasındaki dönemdir.
13.Hafta: Fetüsün boyutu 7 ila 7.5 santimetre arasındadır.
14.Hafta: Fetüsün boyu 9 santimetreyi bulabilir. Ağırlığı ise yaklaşık 40 gramdır.
15.Hafta: Bu haftada bebeğin göz sinirleri gelişme gösterir. Akciğer gelişimi de hız kazanır.
16.Hafta: Bebeğin bacakları gelişim gösterir. Bazı bacak hareketleri anne tarafından fark edilebilir. Kızlarda fallop tüpleri erkeklerde ise penis oluşmaya başlar. Cinsiyet netleşir
17.Hafta: Bu haftada bebeğin ağırlığı 100 ila 150 gram civarındadır. Bebeğin ve annenin kilo alması ile birlikte karın belirginleşmeye başlar.Anne bebek hareketlerini hissetmeye başlar.
18.Hafta:. Duyu organları gelişim gösterir. Tat alma ve koklama ve işitme gibi duyular aktifleşmeye başlarlar.
19.Hafta: Bu süreçte bebeğin boyu 15 santimetre civarındadır. Ağırlığı ise neredeyse 250 gramı bulmuştur.
20.Hafta: 20. haftaya girilmesi ile gebeliğin yarısı geride kalmış olur.Bebek detaylı ultrasonla incelenebilir. Organların tarandığı dönemdir.
21.Hafta: Kilo alımı ile birlikte annede sırt ağrıları baş gösterebilir. Bebeğin gelişimi ilk haftalara nazaran biraz yavaşlamıştır.
22.Hafta: Bu haftada akciğer büyük oranda gelişmiştir. Ancak yine de oksijen plasenta tarafından sağlanır.
23.Hafta: Bebeğin kol ve bacakları büyük oranda gelişmiştir. Anne rahatlıkla bebeğin bazı hareketlerini hissedebilir.
24.Hafta: 24. hafta ile birlikte gebeliğin 6. ayına girilir. Bebeğin hıçkırıkları ve öksürmeleri anne tarafından hissedilebilir. Ailenin 4 boyutlu ultrasonla bebeklerini görmesi mümkündür.
Gebelikte 3. Trimester Dönemi Nedir?
Gebeliğin 6. ayı ile 9. ayı arası 3. trimester dönem olarak bilinir. 3. trimester dönem doğum ile son bulur.
25.Hafta: Bebeğin çiğneme fonksiyonunda görevli olan dokular ve organlar gelişim gösterir.
26.Hafta: Bebeğin boyu hemen hemen 33 santimetre civarındadır. Ağırlığı ise 750 gramı bulabilir.
27.Hafta: 27. hafta ile birlikte bebeğin uyku döngüsü başlar.
28.Hafta: Bu hafta içerisinde, çiftlerde kan uyuşmazlığı varsa kan uyuşmazlığı iğnesi yapılmalıdır.
29.Hafta: 29. haftada bebeğin ağırlığı 1 kilogramı geçmiştir. Hızla kilo alımı devam eder.
30.Hafta: Yağ dokuları gelişim gösterir. Bebek yavaş yavaş dış dünya için hazırlanır.
31.Hafta: 31. hafta ile birlikte bazen yalancı doğum sancıları görülür. Bu sancıların sıklığı fazla ise anne adayı doktoruyla görüşmelidir.
32.Hafta: Bu haftada bebek 42 santimetre civarındadır, ağırlığı ise 1,5 kilogramı geçer.
33.Hafta: 33. haftada bebek yavaş yavaş pozisyon değiştirir.
34.Hafta: Bebek hızla kilo alır, bu süreçte annenin sırt ağrılarında artış görülebilir.
35.Hafta: Bebeğin sinir sistemi ve organları büyük oranda gelişmiştir.
36.Hafta: Sindirim sisteminin gelişmesi ile birlikte bebek, anne sütünü sindirebilme kabiliyetini kazanır.
37.Hafta: Bu haftada genellikle vajinal akıntılarda ve kasılmalarda artış görülür.
38.Hafta: Bu haftada bebek neredeyse 50 santimetreye ulaşır, ağırlığı ise 3 kilogram civarındadır. Dış dünya için büyük oranda hazırdır.
39. ve 40.Haftalar: Doğum bu haftalar içerisinde herhangi bir günde gerçekleşebilir. Doğum, annenin sağlık durumuna ve taleplerine göre; doğal doğum veya sezaryen doğumla gerçekleşebilir. Konuyla ilgili detaylı bilgi için sitemizde yer alan Doğal Doğum ve Sezaryen Doğum isimli yazılarımızı inceleyebilirsiniz.
Hafta Hafta Gebelik Takibi Antalya Fiyatları
Gebelik her ne kadar zorlu bir süreç olsa da gerekli doktor kontrolleri ve tedavilerle birçok risk önlenebilir. Bu risklerin erkenden tespit edilebilmesi için hafta hafta gebelik takibi çok önemlidir. Hafta hafta gebelik takibi fiyatları kişiden kişiye değişiklik gösterebilir. Çünkü bu süreçte gerçekleşen bazı tedavi uygulamaları ve önlemler kişiye özel olarak planlanırlar.
Antalya hafta hafta gebelik takibi ücreti ve doğum hakkında detaylı bilgi için bizi arayabilir, Kadın Hastalıkları ve Doğum alanında uzman isimlerden olan Op. Dr. Mehmet Bekir Şen’den randevu alabilirsiniz.